life journey, thought, animals and big smile :)

my (irritating) wisdom teeth

This past 3 days has been really ‘not in the mood’ day to me. I can’t eat well, I can’t sleep tight and I can’t even enjoy anything… no, I’m not falling in love!!

We have a dangdut song here, an old bothering song, sang by a dangdut legend, so to say.. the lyrics says “rather than having a heartache, I would better having a toothache”

well, that’s a nonsense!!

having your gum tortured by a teeth is not so fun at all. so, I was having my last molare teeth growing ( I’m surprised myself that I still have this irritating event at this age). and now, just wanted to know, what is this teeth doing on my peaceful weekend, I’m googling on the internet and found some information.

gigi-gigi

Molars are the rearmost and most complicated kind of tooth in most mammals. In many mammals they grind food; hence the Latin name mola, “millstone”.

Adult humans have twelve molars, in four groups of three at the back of the mouth. The third, rearmost molar in each group is called a wisdom tooth. It is the last tooth to appear, breaking through the surface of the gum at about the age of twenty, although this varies from individual to individual. Ethnicity can also have an impact on the age at which this occurs, with statistical variations between groups. (okay..I got the answer now🙂 )

The human mouth contains upper (maxillary) and lower (mandibular) molars. They are: maxillary first molar, maxillary second molar, maxillary third molar, mandibular first molar, mandibular second molar, and mandibular third molar.

And now… wisdom tooth??

why are these then called ‘wisdom teeth’? The answer is that that last formed molars in the rear end of the jaw are associated with coming of age or attaining maturity. Hence, the name ‘wisdom teeth’!

“In ancient Arabic, wisdom tooth stands for “tooth of maturity” or “the adulthood teeth”. Those are usually the last ones to erupt in the mouth and hence it is called the “last tooth”. Due to the fact that wisdom teeth cause pain when they are erupting they are referred to as “love teeth” in Korean.”

Okay…

semakin menarik disini😀 saya ganti bahasanya hohoho (suka-suka dong, blog aku juga kok) alinea di atas menyebutkan tentang hubungannya gigi geraham terakhir dengan gigi kebijaksanaan. di sejarah arab kuno, disebut juga gigi kedewasaan, itu karena tumbuhnya pada saat kita sudah dewasa (di akhir remaja dan mulai usia dewasa), dimana (dianggap) sudah mempunyai sedikit kebijaksanaan.

Sebenarnya, hubungan istilah kebijaksanaan dengan gigi terakhir ini, berawal dari istilah ‘sophronisteres’ dari Hippocrates. dari bahasa Yunani sophron (eng: prudent) yang artinya berhati-hati atau bijaksana. Jadi, pada masa Yunani klasik, gigi ini dikenal sebagai prudent teeth (see: gigi bijaksana). selanjutnya pada masa Romawi, gigi ini disebut dentes sapientiae yang juga diterjemahkan menjadi gigi kebijaksanaan, wisdom teeth. Dan istilah ini yang menjadi umum digunakan dalam bahasa inggris pada abad ke-17 sampai pertengahan abad ke-19 dimana istilah itu diadaptasi hingga sekarang.

dalam bahasa lainnya gigi ini punya nama, antara lain:
dalam bahasa Arab:  Ders-al-a’qel, atau teeth of the mind.

Dalam bahasa Belanda, verstandskies, bahasa Inggrisnya “far standing tooth” yang menunjukkan lokasinya yang paling jauh dalam rongga mulut. arti lain dari verstand adalah wisdom atau kebijaksanaan

di beberapa negara berbahasa Spanyol, gigi ini disebut muela de juicio, (the teeth of judgment), menunjukkan bahwa gigi ini muncul pada saat dimana orang mulai mempunyai penilaian yang benar.

Bangsa Turki menyebutnya langsung pada saat usia dimana gigi ini mulai tumbuh, dengan 20 yaş

Di Korea, disebut sebagai Sa-rang-nee (사랑니, love teeth) menunjukkan usia muda dişi (20th year tooth) dimana merasakan sakit dan cinta pertama kali😀

Dalam bahasa Jepang, namanya Oyashirazu (親知らず), literally meaning “unknown to the parents” menandakan bahwa gigi ini tumbuh saat anak-anak sudah meninggalkan orang tua mereka (jadinya. ortunya ga tau..gitu deh)

Dalam bahasa Indonesia, istilahnya adalah ‘gigi bungsu’ artinya anak paling muda, yang menandakan gigi ini munculnya paling muda diantara gigi yang lain

Di Thailand,disebut  fan-khut (its shortage of space.) >> ga ngerti deh artinya apa..

dalam bahasa Portugis, disebut sebagai siso, yaitu adalah bahasa archaic portugis yang berarti kebijaksanaan.

Hem..hem.. untuk tulisan ini saya browsing-browsing juga… just because of my curiosity.. jadi saya share juga buat yang mo tau saja

🙂 have fun with your new wisdom teeth🙂

related reading : http://www.wisdomteeth.com.au/about/fun-facts/

2 responses

  1. Rina

    Haha.. wisdom teeth ku malah ada yg udah ilang, dicungkil ma dokter gigi. Gara2 ga numbuh2, sebagian masih ketutup gusi, ga bisa dibersihkan sikat gigi, jadinya berlobang dan tak bisa diselamatkan

    June 11, 2012 at 2:40 pm

  2. mizanie

    hii..ompong nhu…😀

    June 11, 2012 at 2:44 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s